Dieta

Lody dla ochłody - wakacyjny przysmak

26.08.2017

Lody to nieodłączny atrybut wakacji. Sięgamy po nie ponieważ są smaczne, a przede wszystkim zimne i orzeźwiające. Spożywanie lodów to nie tylko ogromna przyjemność, ale również, jak ustalili naukowcy, ogromna korzyść dla zdrowia - zalecane są np. podczas anginy czy też zapalenia gardła. Dodatkowo należy pamiętać, że lody zawierają dużo wapnia, który wzmacnia kości oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Czy Włochy na pewno są ojczyzną lodów?

Większość źródeł podaje, iż lody spożywane były już w starożytnych Chinach. Chińscy władcy spożywali mieszanki, przyrządzone ze śniegu bądź też rozkruszonego lodu, do których dodawano miód, owoce, a czasami również wino. Przyrządzanie lodowych przysmaków stało się ogromnym wyzwaniem dla cukierników - wymyślali nowe przepisy, dodatki, barwy - tak, aby ich smak był idealny.

Do Europy lody dotarły dzięki podróżnikowi Marco Polo, który prawdopodobnie właśnie z Chin przywiózł recepturę na ten egzotyczny przysmak, przypominający dzisiejsze sorbety. Z czasem zaczęto modyfikować sorbety dodając jajka i śmietanę - i tak powstały lody, które tak ochoczo spożywamy.

Rodzaje lodów

Lody to najczęściej mieszanka mleka, śmietanki oraz, w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać, odpowiednich dodatków. W zależności od składu wyróżniamy lody:

  • mleczne - ich podstawą jest mleko, żółtka i cukier oraz dodatki, które decydują o smaku lodów
  • sorbety - tzw . lody wodne, bardzo orzeźwiające i najmniej kaloryczne - przygotowywane na bazie wody, cukru, soku owocowego oraz czasami nawet wina lub innego alkoholu
  • parfiaty - podobne do lodów mlecznych, różnią się od nich tylko tym, że są zrobione na bazie śmietanki, a nie mleka
  • owocowe - powstają z mlecznego koktajlu owocowego
  • cassate - to tzw. bomba lodowa czyli mieszanka różnych rodzajów lodów. Najczęściej składa się z trzech warstw: waniliowej, czekoladowej i truskawkowej

Przepisy na lody

Jak się okazuje przyrządzenie lodów wcale nie jest takie trudne, wystarczy tylko kilka składników aby stworzyć ulubiony wakacyjny przysmak - spróbuj zrobić domowe lody!

Cytrynowo-limonkowe lody z cynamonem i miętą

Składniki:

  1. 1 szklanka cukru
  2. 2 szklanki śmietany 18% (albo jogurtu 3-4%)
  3. 1 szklanka soku z cytryny (z miąższem)
  4. ? szklanki soku z limonki (z miąższem)
  5. łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Połącz w misce śmietanę albo jogurt z cukrem i cynamonem. Następnie wlej sok z obu cytryn, wymieszaj (jeśli chcesz nadać lodom kolor możesz dodać barwnik spożywczy). Wlej do formy (np. jednorazowej foremki z folii aluminiowej) i wstaw do zamrażalnika na 2 - 3 godziny. Wyjmij na pięć minut przed podaniem, nałóż do pucharków/kieliszków/miseczek/ posyp drobno startą gorzką czekoladą i listkami mięty.

Truskawkowe lody Nigelli Lawson

Składniki:

  1. 1 kg truskawek
  2. trochę cukru do posypania
  3. 1 l mleka
  4. 1 l śmietany
  5. laska wanilii
  6. sok z 1 cytryny
  7. 10 żółtek
  8. 175 gr cukru

Sposób przyrządzenia:

Truskawki należy posypać cukrem i zmiksować (niezbyt drobno). Mleko połączyć ze śmietaną, wrzucić laskę wanilii i lekko podgrzać. Po podgrzaniu wyjąć wanilię. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem i śmietaną. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Poczekać aż wystygnie, po czym dodać masę truskawkową i wymieszać. Wcisnąć sok z połowy cytryny i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy i zamrozić. Wyjąć na 5 minut przed podaniem, żeby lody lekko się rozpuściły i łatwiej się je nakładało.

Sorbet z melona albo arbuza

Składniki:

  1. 1 szklanki cukru
  2. 1 szklanka wody
  3. 1 torebka żelatyny bez smaku
  4. 2  szklanki puree z melona cantaloupe albo arbuza (1 duży owoc)
  5. 1/3 szklanki rumu
  6. 2 łyżki soku cytrynowego

Sposób przyrządzenia:

W rondelku połącz żelatynę z cukrem, wlej wodę, następnie odstaw na ok. minutę. Rozpuść na małym ogniu, ogrzewaj około 5 minut. Ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj resztę składników. Wlej do formy i wstaw do zamrażalnika (na ok. 3 godziny). Następnie ubij mikserem na jednolitą masę i znów wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. Przed podaniem wystaw deser, by lody lekko zmiękły. Przybierz np. listkami mięty i czekoladą.