Zdrowie Dieta

Jajko jest nieodzownym symbolem Wielkanocy

18.04.2019

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek, zarówno w postaci kolorowych, gładkich pisanek czy wzorzystych kraszanek w święconkach oraz w potrawach na świątecznych stołach. Jajka są nieodzownym atrybutem polskiej Wielkanocy.

Jajo, które króluje na wielkanocnym stole, jest symbolem życia i odrodzenia. Tradycja pisanek i dzielenia się święconym jajkiem podczas śniadania wielkanocnego sięga już starożytności.

W okresie wielkanocnym sprzedaż jajek kurzych znaczne wzrasta, wykorzystujemy je do wszelakich rodzaju potraw: żurku, jajek faszerowanych, past, sałatek, ciast, jak również do panierek. Można rzec, że jajko jest nieodzownym składnikiem każdej potrawy. Średnie spożycie jajek w Polsce na jedną osobę na rok wynosi ok. 160 szt., w porównaniu do Niemiec, którzy zjadają ok. 235 szt., nasz wskaźnik nie wypada najlepiej.

Jajko dostarcza do organizmu wielu bogatych źródeł witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B. Stanowi również źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Białko jaja jest natomiast pełnowartościowe, ponieważ zawiera pełen zestaw aminokwasów niezbędnych dla funkcjonowania organizmu, który nie jest w stanie ich wszystkich samodzielnie wyprodukować. Natomiast w żółtku jajka obecna jest lecytyna, która ma korzystny wpływ na narząd wzroku, oraz obniża ryzyko zaćmy. Sprawia ona również, że cholesterol zawarty w jajku nie odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko zawału serca.

Jajko jest produktem bardzo niskokalorycznym, jedno jajko to tylko 77,50 kalorii, dlatego są często polecane przy dietach odchudzających. To produkt, który jest dla naszego organizmu niezmiernie wartościowy i zdrowy.