Dieta

Skąd pochodzą szparagi

10.05.2017

Część szparagów, którą jemy to mięsiste pędy zwane wypustami, osiągające długość ok. 25 cm. Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze w smaku są górne części pędu. W Polsce uprawiane są szparagi białe, natomiast we Włoszech i Francji popularna jest odmiana zielona tego warzywa posiadająca intensywniejszy smak.

Dlaczego szparagi różnią się kolorem?

To jaki kolor mają szparagi bezpośrednio zależy od sposobu ich uprawy.

Szparagi białe rosną w swego rodzaju kopcach - na dobrze osłonecznionych, piaszczystych terenach. Nie lubią wilgoci, ani żadnych przeszkód w ziemi (np. kamieni), które zakłócają ich rozwój. A szparagi potrafią być naprawdę szybkie - przy optymalnych warunkach osiągają szybkość rośnięcia 0,75 cm na godzinę!!

Szparagi zielone rosną "na wierzchu", a więc słońce ma do nich bezpośredni dostęp. I właśnie promienie słoneczne powodują, ze w szparagach tworzy się chlorofil - zielony barwnik, który nadaje im piękną zieloną barwę.

Szparagi fioletowe, są tylko wystawiane na krótkotrwałe działanie promieni słonecznych. Dlatego ich pędy nabierają fioletowej lub fioletowo-zielonej barwy.

Uprawa szparagów nie jest łatwą rzeczą, a najtrudniejszy jest ich zbiór ? wszystko odbywa się ręcznie, dlatego też ich ceny są stosunkowo wysokie.