Zdrowie

Zalety owoców cytrusowych

18.05.2017

Grejpfrut

Niskokaloryczny, orzeźwiający - jest prawdziwą witaminową bombą. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie oraz jedną trzecią zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Różowe i czerwone odmiany są bogatsze w witaminę C niż żółte. Liczne substancje zawarte w grejpfrucie mają właściwości antyoksydacyjne, wzmacniające odporność i oczyszczające organizm.

Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, czyli albedo. Nie warto więc pedantycznie oczyszczać z niej owoców, lepiej zaakceptować jej lekko gorzkawy smak, szczególnie w czasie trwania diety oczyszczającej.
Uwaga: grejpfruty mają korzystny wpływ na serce ? obniżają poziom cholesterolu.

Pomarańcza

Ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, który unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu, małej ilości snu.

Warto jeść owoce razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik.

Cytryna

Wszyscy wiemy, że ma mnóstwo witaminy C. Ale niewiele osób wie, że owoc ten zawiera rutozyd - substancję, która wpływa na zatrzymywanie witaminy C w organizmie. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Wraz z produkcją śliny rośnie wydzielanie enzymów trawiennych i dlatego cytryna oprócz m.in. podnoszenia odporności pobudza także procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu.

Uwaga: aby z cytryny uzyskać jak najwięcej soku, przez kilka dni należy ją przechowywać w temperaturze 10°C, a przed wyciśnięciem turlać ją po blacie, delikatnie uciskając dłonią.

Ananas

Koniecznie wybieraj tylko dojrzałe świeże owoce (niedojrzałe niepotrzebnie zakwaszają organizm). Absolutnie zakazane są te z puszki ? nie dość, że wysokokaloryczne, bo skąpane w cukrowej zalewie, to jeszcze w procesie obróbki pozbawione wielu cennych właściwości.
Tylko świeży ananas jest skarbnicą minerałów, zwłaszcza potasu. Zawiera także wapń, fosfor, żelazo, cynk. Ma w składzie sporo witaminy C i z grupy B.

Specyficzny smak ananas zawdzięcza bromelinie ? enzymowi, który rozkłada białko, a więc pomaga szybciej je strawić. Bromelina ma także właściwości oczyszczające ? pobudza metabolizm, poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z tkanek. Podobnie zresztą jak potas, który pobudza pracę nerek, a tym samym wspomaga wydalanie nadmiaru wody z organizmu.

Źródło: poradnikzdrowie.pl