Polska kuchnia jest obfita w przepisy na różnorakie zupy, a mimo to jadamy je coraz rzadziej. Przede wszystkim pomagają zachować szczupłą sylwetkę, jedna porcja dobrze przyrządzonej zupy zawiera mniej niż 100 kcal. Jeżeli zjemy zupę na pierwsze danie, mamy pewność, że na drugie zjemy znacznie mniej. Wystarczy nie gotować zup na tłustym kawałku mięsa, ograniczyć ilość klusek czy ziemniaków i zabielać chudym mlekiem aby zupa była uboga w kalorie.
Zupy dostarczają też błonnika, który ułatwia trawienie, wydłuża poczucie sytości po posiłku i obniża wchłanianie tłuszczu. Błonnik z ugotowanych warzyw jest lekkostrawny a przy tym zachowuje właściwości zdrowotne. Zupy obfitują też w składniki mineralne jednak warto wiedzieć jak sprawić by zachowało się ich jak najwięcej.
Najlepsze są świeże lub mrożone warzywa, zachowuje się w nich najwięcej składników mineralnych, należy unikać zbyt długiego moczenia warzyw w wodzie i wrzucać je do gotującej się już wody. Staraj się gotować jak najkrócej przykrywając garnek (oprócz zup ze szpinaku, botwiny i warzyw strączkowych). Sól można swobodnie zastąpić ziołami. Talerz zupy powinien być zawsze posypany natką pietruszki, koperkiem czy szczypiorkiem ? to dodatkowa porcja witaminy C. Zupę można również posypać kiełkami soi, rzodkiewki, rzeżuchy czy soczewicy. I mamy zdrowie na talerzu!
Źródło: www.poradnikzdrowie.pl
Zdrowie na talerzu
03.12.2017